Monday, 28 January 2013

Laksa Kuoh Terengganu resepi MIL

Salam guys,

Masih lagi bercoti dan Alhamdulillah masih lagi dikurniakan nafas oleh Allah utk terus hidup di muka bumi ni.
Just wanna to share ape yg iols masak last weekend.

Sebenarnya keinginan untuk buat Laksa Kuoh Terengganu dah lama dah. Balik raya haji ritu p Kedai Payang beli rempah kuoh laksa ni. Peh tu last weekend baru ade kesempatan nak buat. Puncanya CQ tak suka, kalau guna laksa yg segera tu, dia nak laksa beras mcm kat Terengganu gak. Mana la ambe nak cari. Alhamdulillah aunty CL bgtao kat Pasar Tani Taman Melawati ada, so ape lagi, laju2 la ke sana. Alhamdulillah dpt, tu pun ade tak banyak,rasanya kalu g lambat dok dang doh rasa.

Resepi Kuoh Laksa ni CL dari MIL 

Bahan2 Kuoh

Ikan selayang /sardin
Cili boh (kalau nak guna cili kering yg dikisar pun boleh)
Bawang Merah (dikisar)
Bawang Putih(dikisar)
Lengkuas(dikisar)
Halia(dikisar)
Rempah Kuah Laksa/Rempah cap bunga rose (campurkan sedikit dgn air,jadikan pes)
Kerisik
Asam Gelugor
Santan
Air
Nissang (kalau takde boleh guna gula melaka)
Garam

Cara2
1. Rebus ikan bersama2 dengan sedikit garam dan 1 keping asam gelugor. Kemudian buang tulangnya dan kisar.
2. Kemudian tumis bahan yg dikisar tadi sehingga naik bau dan masukkan cili boh dan rempah ,tunggu sampai pecah minyak.
3. Kemudian masukkan ikan yg dikisar, santan,asam gelugor,nissang,kerisik.Kacau sehingga kuah pecah minyak.Perasakan dengan bahan perasa.Jika pekat masukkan air.
4. Siap la.

Bahan Laksa
Laksa beras yg dibeli di Pasar Tani..kikiki
Kalau nak guna laksa yg segera pun boleh kot,tp rasa berbeza sikit la

Bahan Ulam-Ulaman
Taugeh
Timun
Salad Daun
Bunga Kantan
Semua bahan2 ulaman ini dipotong halus2.
(boleh jugak guna daun-daun ulam yg lain,ikut kesukaan masing2)
Belacan
Garam n Cili Boh

Untuk resepi penuh bolehlah ke Sini. Sbb resepi yg MIL bagi ni,agak2 je,takde sukatan pun. Tapi biasa kalau MIL masak jadi je, walaupun takde sukatan bagai,kalau CL kena awt 2 3 kali la baru jadi.

Inilah hasilnya

Laksa Beras

Ulam-ulaman

Kuah Laksa Merah

Penambah Perisa,Belacan ,Garam n Cili
Tapi percubaan pertama ni tak berapa menjadi,berkemungkinan CL terlebih ikan n rempah (mengikut pengkritik tetap) dan juga mungkin tak pecah minyal sgt.CL kena mencuba lagi sehingga berjaya dan boleh menjamu tetamu, In Shaa Allah. Aduhh tiba-tiba terasa lapar nak makan laksa plak..huhuhu

Wokey jumpa lagi di lain entry.

JZK.



2 comments:

  1. sy dok brape nok makang lakse ni weh, dok tahu la bakpe hehehe kalu umi sy wak lakse, dia kena wak menda laing utk sy pulok (gong sungguh sy ni dok) :p

    ReplyDelete
  2. Org Key Ell la katakan,gong xi fa cai la sikit..kikiki..

    ReplyDelete